Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Hamilelikte Sıcak Hava Uyarısı

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, hamilelik sürecinde sıcak havalarda anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli hususlardan bahsetti.

Uzm. Dr. Alakuş, yaptığı açıklamada, “Gebelerimiz özellikle sıcak havalarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve bu durum doğal olarak gebelerde ısı artışına, dehidratasyona ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi erken doğum riski taşıyan belirtilere sebep olabiliyor. Bu nedenle gebelere günlük 2,5-3 litre su içmelerini öneriyoruz. Ayrıca, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmaları gerektiğinde ise pamuklu ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka kullanmalarını ve yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yaz Sıcağı Anneler İçin Riskli Olabilir’

Alakuş, elektrolit kaybını önlemek için ayran veya soda tüketilmesini önerirken, “Aşırı şekerli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtmek isterim. Hastalarımıza sindirimi kolay, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıvı kaybı anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir, bebekte hızlı kalp atışı ve erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, yaz sıcağı aslında anneler için bir kabusa dönüşebilir. Basit önlemler alarak bu riski minimize etmek mümkündür. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtiler gözlenirse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Gebelerin, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını öncelikli tutarak dikkatli olmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.