Uluslararası yardım örgütlerinin yardıma ihtiyacı var

Yardım Örgütleri Para Yetersizliği İle Mücadele Ediyor: Yardımlar Azalıyor

T24 Dış Haberler

Yardım örgütleri, besin maddesi ve ilaç tedarikinde zorluk yaşıyor. Kalkınma yardımlarının miktarı her geçen yıl azalıyor. Uzmanlara göre, sorun sadece ABD’den kaynaklanmıyor ve kriz uzun vadede yoksul ülkelere yardım etmeyi imkansız hale getirebilir.

Uluslararası yardım kuruluşlarından biri olan ve özellikle Afganistan’da faaliyet gösteren Save the Children, kaynak yetersizliği sebebiyle kliniklerini kapatmak zorunda kalabilir. Polonya, Sri Lanka, Brezilya, Liberya ve Gürcistan gibi ülkelerde şubelerini kapatan örgüt, 25.000 çalışanından 2.300’ünü işten çıkarmak zorunda kaldı. Save the Children dışında, dünya çapında birçok insanlık yardım kuruluşu aynı sorunları yaşıyor. International Council of Voluntary Agencies’in araştırmasına göre, her iki yardım kuruluşundan biri çalışan çıkarmak zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler’in Dünya Gıda Programı bile 24.000 çalışanından 7000’sini işten çıkardı. Dünya Gıda Programı’nın bütçesi 600 milyon euro açık veriyor. Unicef’e bağlı Çocuklara Yardım Fonu’nun bütçesi bir önceki yıla göre 1 milyar 600 milyon euro azaldı. Ayrıca, Norwegian Refugee Council, bütçe yetersizliği nedeniyle 20 ülkeden çekilme kararı aldı.

Kalkınma Yardımları Azalırken Silahlanmaya Daha Fazla Yatırım Yapılıyor

Uzmanlar, uluslararası yardım kuruluşlarının bütçe sorununun sadece Amerika Birleşik Devletleri’nin az bağış yapmasından kaynaklanmadığını belirtiyorlar. Trump’ın yönlendirmesiyle kalkınma ajansı USAID’in kapatılması, dünya çapında geniş yankı uyandırdı; yardım sevkiyatları durdu, aşılama kampanyaları iptal edildi, ilaçlar ve gıda yardımları ulaştırılamadı ve sağlık hizmetleri kesintiye uğradı. Bu problem sadece ABD’yi etkilemiyor, birçok Avrupa ülkesi de kendi kalkınma bütçelerini kısmaya başladı veya kısacağını duyurdu.

Yardım sektörü, son yılların en büyük kriziyle karşı karşıya. İngiltere, 2027’den itibaren GSYİH’nın sadece %0.3’ünü kalkınma bütçesine ayıracaklarını açıkladı. Bu oran şu anda %0.5 seviyesinde. Kısılan miktarın savunma ve gizli servislere yönlendirileceği belirtildi. Fransa, geçen sene kalkınma yardımlarını 11.3 milyar eurodan 10.2 milyar euroya düşürmüştü. Almanya’nın yeni hükümeti, kalkınma yardımlarından daha fazla tasarruf yapacaklarını koalisyon anlaşmalarında belirtti. Hollanda, Belçika, Japonya, Polonya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler de silahlanmayı bahane ederek yardım bütçelerini kısıtlamaya gidiyorlar. Avrupa Birliği, yardım bütçesini 2 milyar euro azaltma kararı aldı. Danışmanlık firması McKinsey’nin hesaplamalarına göre, geçen yıl ilan edilen 212 milyar dolarlık kesintinin bugünkü değeri 40 ila 60 milyar dolar arasında.

Bill Gates, Trump’ın Yerine Yardım Etmeye Karar Verdi

Devletlerin yardımları kısmasıyla birlikte, bazı şirket vakıfları yardım miktarını artırmaya odaklandı. Örneğin Bill Gates, ABD’nin yardımları kısıtlamasına karşı Gates Vakfı’nı 2045 yılında kapatacağını ve o zamana kadar vakfın tüm parasını kalkınma projelerine ayıracaklarını duyurdu. Bu, 20 yıl içinde 200 milyar doların üzerinde kalkınma yardımı anlamına geliyor. Ancak, Gates’in yardımı bile ülkelerin kıstığı miktarın çok altında. Yardımların kesilmesi, yoksul ülkeler için ne kadar etkili olacağı da tartışma konusu. Son on yılda yardım alan 78 ülkenin kalkınma hızının, 1960-1970’lerde yardım almadan çok daha yavaş olduğu belirtiliyor. İnsani yardımların kalkınma yardımlarından daha etkili olduğu da ifade ediliyor.

Düşünce kuruluşu Center for Global Development, Küresel Kalkınma Merkezi’nin hesaplamalarına göre, Amerikan yardımları her yıl beş milyondan fazla insanın hayatta kalmasını sağlıyor. Ancak, yardımların bağımlılık yarattığı da eleştirilen konulardan biri. 20. yüzyılın ikinci yarısında, batılı ülkelerin eski kolonilerine yaptığı kalkınma yardımlarının, söz konusu ülkeleri kontrol altında tutmaya hizmet ettiği biliniyor.

Related Posts

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

14 yıl sonra veda: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov Türkiye’den ayrılacağını açıkladı

Rusya Milli Günü ve Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un görevden ayrılması nedeniyle başkentte bir resepsiyon düzenlendi. Büyükelçi “İki taraflı ilişkilerimiz son derece zengin içeriklidir” ifadelerini kullandı.

Avcılar’da prizde unutulan ütü felakete neden oldu

Avcılar’da 6 katlı apartmanın 4’üncü katındaki bir dairede prizde unutulan ütü nedeniyle yangın çıktı. Evin bir odasında çıkan yangın, diğer odalara ve üst katlara sıçramadan söndürüldü.

İmamoğlu dosyasına ‘gizli tanıkla’ gözaltı, AKP dosyasına ‘yapacak bir şey bulunmadı’ yanıtı

İktidar, Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu İBB’ye yapılan operasyonlarla hedef almayı sürdürürken; AKP dönemine ait İBB yolsuzluk dosyalarının büyük kısmında ise “hukuka aykırılık yok” denilerek işlem yapılmadı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şara’nın, hoşnutsuz militanların suikast hedefi haline gelebileceğinden endişe ediyoruz

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şara’nın, hoşnutsuz militanların suikast hedefi haline gelebileceğinden endişe ediyoruz

Durov şaşkın: ‘Fransa’dan neden ayrılamadığım bir muamma’

Telegram kurucusu Pavel Durov, mesajlaşma programının bir milyar kullanıcısının yüzde birinden daha azının yaşadığı Fransa’dan neden hala ayrılamadığının kendisi için bir sır olarak kaldığını belirtti.