Topkapı Sarayı’nda jandarmalara “silahtar” kıyafetiyle nöbet tutturdular

Topkapı Sarayı’nda Jandarmalar Silahtar Kıyafetiyle Nöbet Tuttu

Topkapı Sarayı‘nın girişinde jandarmalar, silahtar kıyafeti ile nöbet tutmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Milli Saraylar Başkanlığı‘na bağlı Topkapı Sarayı’nda hayata geçirilen bu yenilik dikkat çekici.

Sarayın çevresinde bulunan diğer nöbet noktalarında ise jandarmalar, güncel jandarma asayiş kıyafetiyle nöbetlerini sürdürmeye devam ediyor.

Osmanlı döneminde Sultan’ın silahlarıyla silah depolarından sorumlu olan silahtarların kıyafetleri giyen jandarmaların nöbet değişimleri ve saray içindeki yürüyüşleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bazı turistlerin silahtar kıyafetiyle nöbet tutan jandarmalarla fotoğraf çektirdiği görüldü.

“Sadece Bizde Değil, Dünya Müzeciliğinde de Kullanılan Bir Yöntem”

Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, tematik müzeciliği ön plana çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, “Dünya müzeciliğinde olduğu gibi dönemi yansıtan ve anlatan bazı uygulamaları gerçekleştirmek istiyoruz. Bu uygulamalardan biri de dönemin kıyafetleriyle saray görevlilerini saray içinde gezdirerek, nöbet tutarak, ziyaretçilerin ilgisini çekmek ve dönemi anlatmak.” şeklinde konuştu.

Saray İçinde Nöbet Tutup Geziyorlar

Kocaman, sarayın özellikle ikinci ve üçüncü avlularında koruma görevi yapan silahtarları bu uygulamaya aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Bunlar saray içinde nöbet tutarak ve gezerek dönemi anlatmaya çalışıyorlar. Döneme ait eserleri inceledik, o dönemdeki silahtar kıyafetlerini, desenlerini, renklerini belgelerle tanıtarak uygulamaya koyduk.

Bu uygulama sadece bizde değil, dünya müzeciliğinde çok kullanılan bir yöntemdir. Gördüğümüz kadarıyla gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmekte ve ayrıca o dönemi yaşatmaktadır.


Related Posts

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

Hava savaşı başladı: İran’dan İsrail’e yüzlerce balistik füzeyle misilleme!

68 kişiye mezar olmuştu… Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nın iddianamesi ’28 ay sonra’ tamamlandı

Hatay’ın Antakya ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda 68 kişinin ölümüyle ilgili 28 ay sonra hazırlanan iddianamede, dönemin İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanması talep edildi. Savcılık, Hambolat’ın yıkım ve tahliye kararı almamasından sorumlu olduğunu belirtti.

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

14 yıl sonra veda: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov Türkiye’den ayrılacağını açıkladı

Rusya Milli Günü ve Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un görevden ayrılması nedeniyle başkentte bir resepsiyon düzenlendi. Büyükelçi “İki taraflı ilişkilerimiz son derece zengin içeriklidir” ifadelerini kullandı.

Avcılar’da prizde unutulan ütü felakete neden oldu

Avcılar’da 6 katlı apartmanın 4’üncü katındaki bir dairede prizde unutulan ütü nedeniyle yangın çıktı. Evin bir odasında çıkan yangın, diğer odalara ve üst katlara sıçramadan söndürüldü.

İmamoğlu dosyasına ‘gizli tanıkla’ gözaltı, AKP dosyasına ‘yapacak bir şey bulunmadı’ yanıtı

İktidar, Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu İBB’ye yapılan operasyonlarla hedef almayı sürdürürken; AKP dönemine ait İBB yolsuzluk dosyalarının büyük kısmında ise “hukuka aykırılık yok” denilerek işlem yapılmadı.