TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

2025 Türkiye İklim Kanunu Teklifi Son Durum

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde uluslararası taahhütlerini yerine getirme ve 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne ulaşma çabalarıyla önemli bir adım olan İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ele alınıyor. Bu kapsamlı düzenleme, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyor ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından destekleniyor. Teklif, toplamda 20 madde, 2 geçici madde ve 3 farklı kanunda değişiklik öngörüyor ve iklim değişikliğiyle mücadele için yasal ve kurumsal bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.

İklim Kanunu Teklifi’nin temel hedefi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS), Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve yeşil taksonomi gibi inovatif araçları devreye sokarak iklim değişikliğiyle mücadeleyi güçlendirmek. Peki, Meclis’ten geçen İklim Kanunu Teklifi’nde son durum ne? İşte en güncel gelişmeler ve teklifin ayrıntıları!

İklim Kanunu Teklifi TBMM’de Kabul Edildi Mi?

İlk kez Şubat 2025’te TBMM’ye sunulan İklim Kanunu Teklifi, Çevre Komisyonu’nda hızla kabul edilerek Genel Kurul’a taşındı. Ancak, teklifin ilk 4 maddesinin 10 Nisan 2025’te Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından muhalefetin eleştirileri üzerine 15 Nisan 2025’te komisyona geri çekildi. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti Grup Başkanvekili, teklifin revize edilerek tekrar Genel Kurul’a sunulacağını ve tüm paydaşların görüşlerinin dikkate alınacağını açıkladı.

İklim Kanunu Teklifi Detayları

TBMM Genel Kurulu’nda, İklim Kanunu Teklifi’nin 5 ilave maddesi kabul edildi. Bu maddele ile, teklifle belirlenen esasların yerelde de göz önünde bulundurulması, yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadele edilmesi amaçlanıyor.

İl düzeyinde İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması ve yerel iklim değişikliği eylem planlarının hazırlanması da teklifin önemli maddeleri arasında yer alıyor. Bu planlar, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum sağlanması amaçlı olarak her ilde belirlenerek, uygulanacak, izlenecek ve gerektiğinde güncellenecek.

Yerel iklim değişikliği eylem planlarının hazırlanması ve uygulanması süreçlerinde, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında bilgi paylaşımı ve iş birliği esas alınıyor. Ayrıca, sektörel etkilenebilirlik ve risk analizleri, strateji ve eylem planlarının oluşturulmasında temel alınacak veriler arasında yer alıyor.

Related Posts

Resmi Gazete kararları 1 Temmuz 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 1 Temmuz 2025 yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32943 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yer aldı. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi personel alımı, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi alımı, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanları Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 1 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: Sivas’ta deprem mi oldu? 30 Haziran Kandilli Rasathanesi son dakika deprem açıklamaları

Son depremler, Sivas ve diğer illerde gün içinde sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Peki, yayımlanan son verilere göre son depremler nerede meydana geldi? İşte, 30 Haziran 2025 tarihli son depremler listesinde yer alan merkezler ve sarsıntı boyutu

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

Türkiye’ye Göç Edenlerin Sayısı 300 Bini Geçti

Türkiye’ye göç edenleri açıklayan TÜİK, Türkiye’ye 2024 yılında göç eden yabancı uyruklu kişi sayılarını bildirdi.

En yaşlı aday 8’inci kez üniversite sınavına girdi

Edirne’de yaşayan, 2 üniversite mezunu “filozof hurdacı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu göstermek ve bilgilerini test etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi.

İlaç raporları uzatıldı mı? Sağlık Bakanlığından önemli karar

İlaç raporlarının son olarak yapılan açıklama ile 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olacağı bildirilmişti. Belirlenen tarih tamamlanırken rapor geçerlilik süresini uzatma uygulamasının devam edip etmeyeceği merak ediliyor. Peki İlaç raporları uzatıldı mı, geçerlilik süresi ne zaman sona erecek? İşte ilaç raporları kullanım süresi hakkında ayrıntılar…