“Taş yiyin veya pizzaya yapıştırıcı ekleyin” : Google’ın yapay zekasının saçma yanıtlarına tepki

Google AI’nin standart olmayan sorgulara garip yanıtları
Google aramaya entegre edilen yapay zekanın başarısız olmasının nedeni “çok nadir sorgular”
The Verge’ın bildirdiği gibi Google bu tür yanıtları aktif olarak kaldırmaya başladı. Sonuçta, bazen sadece hatalı değil aynı zamanda tehlikeli de olabilirler . Ancak şirketin AI Genel Bakışından vazgeçme planı yok. Google, ürünlerinin “öncelikle kullanıcılara yüksek kaliteli bilgiler sunduğunu” iddia ediyor.

Bir sözcü, “Yapay zeka incelemelerinin büyük çoğunluğu, çevrimiçi ek kaynaklara bağlantılar içeren yüksek kaliteli bilgiler sağlıyor. Gördüğümüz örneklerin çoğu olağandışı taleplerdi ve ayrıca sahte olan veya yeniden üretemediğimiz örnekleri de gördük” dedi. teknoloji devi Megan Farnsworth.

Yapay zeka uzmanları, Google’ın bu özelliğinden kaynaklanan hataların beklendiğini, zira bu özelliğin başlangıçta yalnızca %80 doğruluk oranına sahip olduğunu ve halen test aşamasında olduğunu vurguladı. Ayrıca üretken yapay zeka modellerinin bu tür “halüsinasyonlarda” görülmesi ilk kez olmuyor. OpenAI, Meta ve Perplexity de benzer bir sorunla karşılaştı.

Ancak Google ve yapay zeka aracı en geniş ölçekte kullanılıyor ve bu nedenle geniş bir tartışma konusu haline geldi. Hatta AI’nin kurucularından biri, isminin gizli kalması kaydıyla şunu söyledi: “Yüksek kaliteli ürünler sunmanın ön saflarında yer alan bir şirket, artık meme haline gelen düşük kaliteli ürünlerle tanınıyor.”

Avrupa’da Yapay Zeka Hukuku

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında AB, yapay zekanın gelişimini düzenleyen “Yapay zekaya ilişkin” yasayı kabul etti. Avrupa İç Pazar ve Hizmetlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Thierry Breton, yapay zekaya ilişkin yeni yasanın önemli bir gelişme olduğunu, bunun da Avrupa Birliği’nin dünyada yapay zeka kullanımına ilişkin kurallar koyan ilk kıta olması anlamına geldiğini vurguladı.
Belgede yapay zekanın geliştirilmesi ve bunun kötüye kullanılmasının önlenmesine yönelik kısıtlamalar öngörülüyor. Düzenlemelerde ayrıca insanlarla etkileşime giren yapay zeka sistemleri üzerinde özel denetim getirilmesi de öngörülüyor. Bu sistemlerin kullanıcıya bir makineyle uğraştıklarını bildirmesi gerekecektir.
AI kanunu ayrıca, esas olarak Avrupa değerlerine aykırı uygulamalara uygulanmak üzere tasarlanmış yasakların uygulanmasını da sağlar. İhlallere karşı yaptırımlar öngörülüyor. En ağır suçlarda cironun yüzde 7’sine kadar para cezası verilecek, alt sınır ise 35 milyon euro olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx