Romatizma hastaları dikkat: Ağrılarınız artabilir

Sibirya kökenli soğuk hava dalgası nedeniyle İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde beklenen sıcaklıkların 6-12 derece arasında azalması, ani hava değişimi nedeniyle bakteriyel ve viral enfeksiyonların artmasına yol açabiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Romatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Shirkhan Amikishiyev, soğuk havaların enfeksiyon sıklığını artırarak romatizmal hastalıkların tetiklenmesine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Romatizmal hastalıkların iltihaplı hastalıklar olduklarını kaydeden Amikishiyev, özellikle romatoid artrit, sistemik lupus eritematozis ve Sjögren Sendromu gibi bağ doku hastalıklarının, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenebileceğini vurguladı.

Amikishiyev, “Daha önce romatizmal hastalığı olan ya da hastalık belirtileri henüz çok belirgin olmayan kişilerde, soğuk havalarda sinüzit, bademcik iltihabı, zatürre ve üst solunum yolu gibi bakteriyel enfeksiyonlar veya bağırsak iltihaplanması gibi viral hastalıklar, romatizmal rahatsızlıkları daha şiddetli hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Bu dönemde enfeksiyonlar sonrası düşmeyen ateş, eklem ağrısı ve şişlik, döküntü ya da yüksek iltihap testleri gibi belirtiler yaşayan kişilerin romatoloji polikliniğinde muayene edilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Dr. Amikishiyev, erken tanı ve tedaviyle romatizmal hastalıklarda belirtilerin bastırılabileceğine değindi.

Romatizmal hastalıklarda erken teşhisin öneminden bahseden Amikishiyev, “Romatizmal hastalıkları olup enfeksiyonlar sonrası hastalığı şiddetlenen veya yeni romatizma hastalık bulguları geliştiren kişilerin ayırıcı tanısının hızlıca yapılması ve erken dönem ilk basamak tedavilerin uygulanması, ileride gelişebilecek ciddi hastalık yükünü azaltabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Menenjit vakaları artıyor: Bu belirtiler varsa dikkat!

Türkiye’de ve dünyada artan menenjit vakaları endişe yaratırken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, önemli uyarılarda bulundu. Hatalığın grip gibi başlayıp, çok ciddi sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Uzm. Dr. Öztürk, “El hijyeni, kalabalık ortamlarda dikkatli davranmak ve hasta kişilerden uzak durmak önemli, ancak en güçlü korunma yöntemi aşıdır. Biz hekimler olarak bu aşıyı kuvvetle öneriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Prof. Dr. Terzi: Yapay zekâyı eğiterek nörolojik hastalıklarda hızlı teşhisi hedefliyoruz

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Hekim randevusu almakta zorlananlar dikkat! Sağlık Bakanı Yardımcısı yöntemi paylaştı

Sağlık Bakanı Yardımcısı “Eğer doğrudan sisteme girip hekim randevusu almaya kalkıyorsa işi zor” dedi, doktor randevusu almanın kolay yöntemi anlattı.