Putin imzayı attı: Terör yasası… Taliban listeden çıkıyor mu

Rusya’nın Terör Örgütleriyle Mücadele Yasası Değişti

Rusya Yasal İşlemler Yayını internet sitesinde yer alan habere göre, Rusya Başkanı Putin’in imzaladığı yasa değişikliği ile artık herhangi bir terör örgütünün ismi belirtilmeyecek. Yasanın temel amacı, Rusya Federasyonu Başsavcısı veya yardımcısının talebi üzerine mahkeme kararıyla terör listesine alınan kişilerin dışında, herhangi bir kuruluşun faaliyetlerini yasaklama veya askıya alma yetkisine sahip olması olarak açıklandı.

Yasa değişikliğinin gerekçesinde, bir örgütün terör örgütleri listesine eklendikten sonra terörü destekleme ve meşrulaştırma faaliyetlerine son vermesi durumunda bu örgütün faaliyetlerine ilişkin yasağın askıya alınmasının önemi vurgulanmıştı. Mevcut yasalarda böyle bir durumun öngörülmemesi nedeniyle bu düzenlemenin gerekliliği üzerinde durulmuştu.

Rusya’da Taliban ve HTŞ Tartışması

Rusya’da geçmişte Taliban’ın terör listesinden çıkarılmasına yönelik yasa değişikliği yapılmıştı. Bu değişikliğin ilerleyen dönemde Suriye’deki Heyet Tahrir Şam’ın da terör listesinden çıkarılmasına olanak tanıyabileceği belirtilmişti. Yasa kısa bir süre önce Rusya Parlamentosu’nda kabul edilmişti.

Rusya’nın Taliban ve HTŞ ile İlişkileri

2003 yılında Rusya Yüksek Mahkemesi kararıyla Taliban terör örgütleri listesine alınmıştı. Ancak son zamanlarda Rusya’nın Taliban ile ilişkilerinde bir dönüşüm yaşandı. Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov’un Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Taliban’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması teklifi Kremlin tarafından değerlendirildi. Rusya’nın bu girişimi Afganistan geçici hükümeti tarafından olumlu karşılandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Taliban’ın Afganistan’da gerçek bir iktidar olduğunu vurgularken, Devlet Başkanı Putin de Taliban ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

Meta’dan ‘süper zeka’ hamlesi: Yeni birim kuruldu

Meta, insanlar kadar akıllı bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirmek amacıyla yeni bir birim kurduğunu duyurdu. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirket içi gönderdiği bir notta, bu yeni birimin adının Meta Superintelligence Labs (MSL) olacağını belirtti.

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Ümit Özdağ: ‘Askerimize saldırı var ancak açıklamıyorlar’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kuzey Irak’ta terör örgütü tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) saldırı olduğunu ancak yetkili makamlar tarafından açıklanmadığını iddia etti.

Özel Sektör Öğretmenlerinin Ankara’ya yürüyor

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyelerinin İstanbul’dan başlattığı “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” yarın Ankara’da tamamlanacak.

Tutuklu başkan Çalık’ın avukatları iddialara isyan etti

Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın avukatları, “Tahliye başvurumuz değerlendirilmeden yürütülen bu medya kampanyasının, yargı organları üzerinde baskı kurmaya ve süreci etkilemeye dönük olduğu açıktır.” dedi.

Libya çekişmesi sürerken ABD, Yunanistan’ın arkasına geçti

Türkiye’nin Libya’daki iki ayrı hükümetle yaptığı deniz yetki anlaşmaları Yunanistan’da alarma yol açtı. Atina askeri adımlar atarken ABD, Güney Kıbrıs’ta Türk toprakları üzerine kuralan üsse 50 milyar dolarlık yatırım yaptı. Avrupa da Güney Kıbrıs’taki deniz üssünü genişletmek için hazırlıklara başladı.