Herkes Süleyman Şah’ı konuşuyor: İslamcılar Vahdettin’i istiyor… Külliye’nin zor kararı

Suriye’de Sultan Vahdettin’in Mezarı Restore Ediliyor

Suriye’de devrilen Esad güçlerinin ardından Türkiye’nin gözü Suriye’ye çevrildi. Suriye’yi ayağa kaldırmak için yapılan peş peşe çalışmalara bir halka da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekledi. 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamid’in Suriye’deki mirası “Şam Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane”nin ihya edilmesi talimatı sonrası Erdoğan’dan bir hamle daha geldi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 36. Padişahı Vahdettin’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan mezarı da restore ediliyor.

Külliye’nin Zor Kararı

Süleyman Şah türbesinin eski yerine taşınması tartışmaları yaşanırken Türkiye’nin Suriye’ye desteğini göstermek için Sultan Vahdettin’in mezarının bulunduğu külliyeyi restore edilmesi kararı verildi. Karar üzerine Vahdettin’in mezarının da Türkiye’ye getirilmesi talepleri Ankara kulislerinde konuşulmaya başlandı. AKP’ye yakın bazı İslami çevrelerin mezarın getirilmesi için kampanya hazırlığında olduğu öğrenildi. Külliye’nin konu ile ilgili nasıl bir adım atacağı ise henüz bilinmiyor.

Mezarlar Taşınmalı Çağrısı

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid’in 4. kuşak torunu Kayıhan Osmanoğlu, geçen günlerde yaptığı açıklamada, hem Sultan Vahdettin’in hem de 2. Abdülhamid’in en büyük oğlu Selim Efendi’nin mezarlarının Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini söyledi. Osmanoğlu, “Bu, bir asırlık hasretin sona ermesi için atılacak önemli bir adımdır,” ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan’ın Eseri

Vahdettin’in mezarı, diğer 30 aile üyesiyle beraber Şam’daki Süleymaniye Külliyesi’nde bulunuyor. Külliyeyi, Osmanlı’da, 1490-1588 yıllarında yaşayan Mimar Sinan inşa etti.

Vahdettin’in Ölümü

İtalya’nın San Remo kasabasında 16 Mayıs 1926’da hayatını kaybeden son Osmanlı Padişahı’nın cenazesi Türkiye tarafından kabul edilmeyince Şam’daki külliyede toprağa verildi.

İngiliz Zırhlısıyla Kaçış

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırdı. Son padişah Vahdettin saltanatın kaldırılması sonrası 17 Kasım 1922 günü sabahı oğlu Mehmet Ertuğrul ve harem mensuplarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’ndan küçük bir kayığa bindi ve Boğaziçi’nde demirleyen HMS Malaya adlı İngiliz zırhlısıyla Malta’ya gitti.

Hazar Şahsuvar

Related Posts

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

AKP’den İsrail’in İran’a saldırısıyla ilgili ilk açıklama: En güçlü şekilde kınıyoruz; tüm dünya ortak somut tedbirler almalı

14 yıl sonra veda: Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov Türkiye’den ayrılacağını açıkladı

Rusya Milli Günü ve Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov’un görevden ayrılması nedeniyle başkentte bir resepsiyon düzenlendi. Büyükelçi “İki taraflı ilişkilerimiz son derece zengin içeriklidir” ifadelerini kullandı.

Avcılar’da prizde unutulan ütü felakete neden oldu

Avcılar’da 6 katlı apartmanın 4’üncü katındaki bir dairede prizde unutulan ütü nedeniyle yangın çıktı. Evin bir odasında çıkan yangın, diğer odalara ve üst katlara sıçramadan söndürüldü.

İmamoğlu dosyasına ‘gizli tanıkla’ gözaltı, AKP dosyasına ‘yapacak bir şey bulunmadı’ yanıtı

İktidar, Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu İBB’ye yapılan operasyonlarla hedef almayı sürdürürken; AKP dönemine ait İBB yolsuzluk dosyalarının büyük kısmında ise “hukuka aykırılık yok” denilerek işlem yapılmadı.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şara’nın, hoşnutsuz militanların suikast hedefi haline gelebileceğinden endişe ediyoruz

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack: Şara’nın, hoşnutsuz militanların suikast hedefi haline gelebileceğinden endişe ediyoruz

Durov şaşkın: ‘Fransa’dan neden ayrılamadığım bir muamma’

Telegram kurucusu Pavel Durov, mesajlaşma programının bir milyar kullanıcısının yüzde birinden daha azının yaşadığı Fransa’dan neden hala ayrılamadığının kendisi için bir sır olarak kaldığını belirtti.