Eyüp Aygün Tayşir’den yeni bir öykü kitabı: ‘Üç’

Üç, yazar-anlatıcının hastanede bir doktorla tanışıp arkadaş olması ile açılıyor. Ben bu doktoru, edebiyatla ilişkisini faydacılık üzerinden kuran kişilerin bir temsili olarak okudum. Yazar-anlatıcı ise tam tersi, kendisine dönük, sanat için sanat tarafında işin. Zaten kitabın ilk bölümünde yer alan ve bu ikisinin ilişkisini anlatan öykü arası kısa metinler edebiyata iki farklı yaklaşımı ve yazar-anlatıcının nerede durduğunu açıkça gösteriyor.

Dostluk ilerledikçe doktor ve çevresi, yazar-anlatıcıyı yazmaya heveslendiriyor. Üç’ün ilk bölümündeki öyküler işte bu şekilde yazılan öyküler ve ortak da bir temaları var: tekinsizlik. İlk bölümde doktor ile yazar-anlatıcının arkadaşlığının gelişimine paralel olarak yazılan tekinsizlik temalı bu öyküler, yazarın Sabitâlem Mahallesi isimli Haldun Taner ödüllü ilk öykü kitabındakilerle yer yer benzeşiyor. Zaten Üç’ün yazar-anlatıcısı, Sabitâlem Mahallesi’ndeki son öyküde tanıştığımız edebiyat öğretmeni. Orada son öykünün yazarı olan bu isimsiz karakter, Üç’te yazar-anlatıcı olarak tüm öykülerin yazarına dönüşmüş durumda. Belki de Eyüp Aygün Tayşir, sadece öykülerinde kullanacağı bir yazar karakterini yerleştiriyor artık metinlerine.

Üç, Eyüp Aygün Tayşir, 159 syf.,İletişim Yayınları,2025

Üç’te yazar-anlatıcı ile doktorun ilişkisinin gelişimi, bir noktada yazar-anlatıcıyı bildiğini okumaya teşvik ediyor. Bu zincirinden kurtuluş sonrası öyküler, kitabın ikinci bölümünü oluşturuyor. Dört psikolojik bilimkurgu öyküsünden oluşan bu bölümde aslında anlatılan hikâyeler birbirleriyle de ilişkili. Kurgusuna yoğun emek sarf edilmiş bu bölüm okurdan da dikkat istiyor. Hayalî bir yakın gelecekte geçen bu öyküler, aslında teknolojik gelişmelerin hem insan psikolojisinden hareketle oluştuğunu hem de onu manipüle ettiğini ima eder cinsten. Burayı okurken benim aklıma Arjantin Öyküleri isimli film geldi. Orada da ortak bir tema var ve orada da her öykü birbirine usulca dokunuyor. Yine de her öykü bağımsız. Üç’ün bu bölümü de aynı şekilde tasarlanmış. Bu öyküler bir yandan Black Mirror evrenini de anımsatıyor. Zaten öykülerde yer yer bu esin ile selamlaşmalar da söz konusu.

Psikolojik bilim kurgu öykülerinden sonra kısa fakat çok farklı bir alegori geliyor. Yazarın da belirttiği gibi biraz ajite. Yazar-anlatıcı bunun sebebini okuru arkadan gelecek olana hazırlamak şeklinde ifade etmiş. Arkadan gelen ise bence kitabın en iyi öykülerinden biri. Yazar-anlatıcının başvurduğu yemek metaforunu sürdürecek olursam, lezzetli bir yemeğin ardından gelen tatlı İlk Sada isimli bu son ve tatlı öyküde yazar, hem Tanpınar’a ustaca bir selam göndermiş hem de onu kasıtlı olarak taklit etmiş. Zaten bölümün adı da Ustalara Saygı Kuşağı. Üç’teki öykülerde hep dozunda bir mizah olsa da bu son öykü yer yer kahkaha attırdı bana. Ben bu öyküyü, işi bu olsun olmasın, günümüzde herkesin bir çeşit artist olma ve sürekli görünme telaşına bir eleştiri olarak okudum. Tüm bakışları sürekli kendi üzerinde isteme, kendisinden başkasına bakılmasına tahammül edememe, kendisini her şeyi yapmaya muktedir görme hâlinin ince bir eleştirisi. Hatta bu ince sitem, bahse konu edilen artist ve artistliklere duyulan hayranlığı, alkışı da kapsıyor.

Sonuç olarak, Üç yoğun emek verilmiş, ince işçilikli bir öykü kitabı.

Related Posts

Resmi Gazete kararları 1 Temmuz 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 1 Temmuz 2025 yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32943 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yer aldı. Ayrıca Akdeniz Üniversitesi personel alımı, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi alımı, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanları Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 1 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

TBMM iklim kanunu teklifi son durum 2025 || İklim kanunu teklifi Meclis’te kabul edildi mi, geçti mi?

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede dönüm noktası olması beklenen İklim Kanunu Teklifi, 2025 yılında TBMM gündeminde yer alıyor. 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve yeşil büyüme vizyonu doğrultusunda hazırlanan teklif, sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim adaleti ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerini merkeze alıyor. Ancak, teklifin içeriği, özellikle karbon ticareti ve büyük ölçekli şirketlerin teşviki gibi maddeler, kamuoyunda ve muhalefet cephesinde eleştirilere neden oldu. Peki, İklim Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi mi? İklim kanunu teklifi Meclis’ten geçti mi?

SON DAKİKA DEPREM HABERLERİ: Sivas’ta deprem mi oldu? 30 Haziran Kandilli Rasathanesi son dakika deprem açıklamaları

Son depremler, Sivas ve diğer illerde gün içinde sarsıntı hisseden pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Peki, yayımlanan son verilere göre son depremler nerede meydana geldi? İşte, 30 Haziran 2025 tarihli son depremler listesinde yer alan merkezler ve sarsıntı boyutu

Yaz okulları ve kurslar 1 Temmuz’da başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları (DYK) ile yaz okullarının 1 Temmuz’da başlayacağını duyurdu. Kurslar, 31 Ağustos’a kadar devam edecek. Öğretmenler ve öğrenciler, yaz dönemi kursları ile yaz okullarına bulundukları yerleşim yerlerindeki birimlerde katılabilecekler.

Türkiye’ye Göç Edenlerin Sayısı 300 Bini Geçti

Türkiye’ye göç edenleri açıklayan TÜİK, Türkiye’ye 2024 yılında göç eden yabancı uyruklu kişi sayılarını bildirdi.

En yaşlı aday 8’inci kez üniversite sınavına girdi

Edirne’de yaşayan, 2 üniversite mezunu “filozof hurdacı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu göstermek ve bilgilerini test etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girdi.