Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Güneş Sistemi’ne Yeni Bir Ziyaretçi: A11pl3Z

2017 ve 2019’da keşfedilen yıldızlararası cisimlerin ardından, şimdi üçüncü bir ziyaretçi Güneş Sistemi’ne adım atıyor. ESA (Avrupa Uzay Ajansı), şu anda “A11pl3Z” olarak bilinen bu gök cisminin yıldızlararası kökenli olabileceğini duyurdu. Merakla beklenen bu olay Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z adı verilen bu cisim, şu anda Güneş Sistemi içinde hareket ediyor. ESA’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, bu cisim, Dünya’ya oldukça yaklaşacak olsa da Mars yörüngesine girmeyecek kadar uzakta. Yani tehlike oluşturmuyor, ancak ilgimizi çekecek kadar da yakın!

10 KM Boyutundaki Gök Cismi

Bilim insanları, bu gök cisminin yaklaşık 10 ila 20 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediyor. Tam boyutu hala net değil, ancak küçük bir asteroit büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Ekim ayında parlaklaşarak Güneş’e yaklaşacak ve amatör teleskoplarla bile gözlemlenebilecek bir konuma gelecek.

3. Ziyaretçi Yıldızlararası Cisim Olabilir

Eğer bu cismin Güneş Sistemi dışından geldiği doğrulanırsa, bugüne kadar keşfedilen üçüncü yıldızlararası gök cismi olacak. İlki ‘Oumuamua’ olarak adlandırılan cisimdi, ikincisi ise Borisov kuyruklu yıldızıydı. Moissl, “Henüz kesin bir bilgi olmamakla birlikte, aksi sürpriz olurdu” diyor.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden gökbilimci Mark Norris’e göre, A11pl3Z, önceki iki yıldızlararası cisimden “önemli ölçüde daha hızlı” hareket ediyor. Bu durum, onun galaksiler arası bir yolculuğa çıkabileceği konusunda daha fazla gizem oluşturuyor.

Yıldızlararası cisimler, Güneş Sistemi dışındaki yaşam belirtilerini taşıyor olabilir. Bu cisimlerde amino asit gibi moleküller bulunması, evrende başka yerlerde de yaşam olabileceği konusunda ipuçları sunabilir. Ne yazık ki, A11pl3Z, muhtemelen gözlem dışında kalacak kadar uzak konumda olacak.

Related Posts

Microsoft, Windows’taki mavi ekranı değiştiriyor

Microsoft’un Windows’unda uzun yıllardır kullandığı ‘mavi ekran’ hata ekranını güncelliyor. Şirket, mavi ekran hatasının yerine siyah olanı ekliyor.

Meta’nın OpenAI’dan dört araştırmacıyı işe aldığı ortaya çıktı

Daha önce Meta’nın OpenAI’ın araştırmacılarını işe aldığı aktarılmıştı. Meta, özellikle yapay zeka alanında etkin hale gelmek istiyor.

Monster Hunter Wilds, Lagiacrus ile sulara dalıyor!

Video oyun dünyasının devlerinden Capcom, 28 Haziran 2025 tarihinde Peter Steinlechner tarafından kaleme alınan bir makaleye göre, popüler serisi “Monster Hunter Wilds” için merakla beklenen bir güncellemeyi duyurdu. 30 Haziran’da yayınlanacak ikinci …

Instagram’ın yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı

Instagram için yeniden paylaşma özelliği kullanıma açıldı. Farklı uygulamaların bünyesinde yıllardır bulunan özellik, Instagram için yeni kullanıma sunuldu.

30. Ramazan Demirci Açık Alan Hentbol Turnuvası’nda kazananlar belli oldu

Geleneksel hale gelen Ramazan Demirci Açık Alan Turnuvası’nın 30’uncusu, Antalya’nın Alanya ilçesinde tamamlandı. 50 takım ve 800 sporcunun katılımıyla yapılan turnuvada kazananlar belli oldu.

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak

Amazon’dan “yapay zekâ” adımı: Çalışan sayısı azaltılacak