Daha az su daha fazla üretim! Tarımda yeni dönem

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde Topraksız Tarımı Tanıttı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Kirazlimanı Yaşam Merkezi’nde hayata geçirdikleri topraksız bitki fabrikası ile topraklı tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanarak kısa sürede fazla verim elde ettiklerini ve merkezin dünyadaki su kıtlığına karşı bir çözüm olduğunu belirtti.

Başkan Güler’in liderliğinde Ordu’nun Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi’nde gerçekleştirilen projede, kumsal alanda bulunan gökdelenlerin yıkılması sonucu inşa edilen Kirazlimanı Yaşam Merkezi, vatandaşlara kütüphane, parklar gibi çeşitli alanlar sunuyor. Merkezde tarıma da önem verilerek geleceğin tarım modelini temsil eden Bitki Fabrikası’nın kapıları açıldı. Bu fabrikada, topraksız tarım teknikleri kullanılarak üretim gerçekleştiriliyor.

“Daha Ekonomik, Daha Teknik ve Sıhhi, Su Tüketimi Yüzde 98 Daha Az”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, projeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, “Üretimin Ordu’da yepyeni bir alan oluşturduğunu belirtmek isterim. 3 gökdelenin yıkılması sonrasında yaşam merkezinin altında bulunan bitki fabrikasında topraksız tarım yapıyoruz. Burada 4 bin 500 marul üretimi gerçekleştiriyoruz. Topraklı tarıma göre 90 günde tamamlanması gereken işi burada sadece 30 günde bitiriyoruz. Bu yöntemle sıfır ilaç ve sıfır gübre kullanarak yüzde 98 daha az su tüketiyoruz. Bu üretim yöntemi, dünyadaki su kıtlığına karşı önemli bir çözüm oluşturuyor. Tarıma verdiğimiz önem ve modern gıda yönetimi çalışmalarımız burada kendini kanıtlıyor. Bu yöntem, daha ekonomik, daha teknik ve daha sıhhi bir yaklaşım sunuyor.” şeklinde konuştu.

Üretim Süreci Nasıl İşliyor?

Merkezde, topraksız, kapalı ve hijyenik bir ortamda üretim gerçekleştiriliyor. Açık arazide 90 günde yetişen marullar, burada sadece 30 günde hasat ediliyor. Gelecekte ise bu sürenin 15 güne kadar düşürülmesi hedefleniyor. Kapalı sistem üretim sayesinde, bitkilere yukarıdan ilaç veya gübre uygulanmadığı için ürünlerde pestisit veya nitrat kalıntısı bulunmuyor. Ayrıca, bu yöntemle geleneksel tarıma göre yüzde 98 daha az su kullanılarak kuraklık ve su kaynaklarının azalması gibi risklerle mücadele ediliyor. Sadece 100 metrekarelik alanda yılda yaklaşık 300 bin adet sebze üretilebiliyor ve tüm süreç tam otomasyonla işliyor.

Related Posts

Pasifik’in sularında batan gerçek hazine

Pasifik Okyanusu’nda Alaska açıklarında “Morning Midas” adlı feribotun batması sonucu oluşan zarar birkaç yüz milyon avroyu buluyor. Gemi 3.159 yepyeni vagon taşıyordu ve Çin’den yola çıkıp son varış noktası Meksika’ydı. Şu ana kadar bilinmeyen …

İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu satılıyor

İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu satılıyor

İkonik otel için yapılan ihale sonuçlandı: 3 milyar 200 milyon TL bedelle kazanan belli oldu

Les Ottomans Otel ihalesi tamamlandı. İhaleyi 3.2 milyar TL’ye BLG Varlık kazandı.

Türkiye’nin gıda devine bir şok daha

Son zamanlarda hem borçları hem de kapatılan işletmeleriyle gündeme gelen Konya Şeker’de Panek ve Panogra’ya da Rekabet Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı ortaya çıktı.

Haziran ayı Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 1,53 artacağını tahmin ediyor.

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu