Kamu sözleşmesinin aylardır imzalanmaması üzerine emekçi, bakanlık önüne gidiyor: İşçi sesini yükseltiyor

Günlük Brüt Ücretlerin Yükseltilmesi Talebi İçin Eylem Hazırlıkları

Türk-İş ve Hak-İş, geçtiğimiz ay yaptıkları görüşmelerde günlük brüt çıplak ücretleri bin 800 TL’nin altında olan işçilerin ücretlerinin artırılması talebinde bulundu. Birinci altı ay için yüzde 50, ikinci altı ay için yüzde 25 zam istenirken ikinci yılda da yüzde 25+25 zam talep edildi. Ayrıca ikinci altı aydan itibaren yüzde 10 refah payı ve enflasyon farkı talepleri de masada yer alıyordu. Ancak, yapılan 3 toplantıya rağmen herhangi bir sonuca varılamadı. Bu durum üzerine Tez-Koop-İş Sendikası, 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yapma kararı aldı.

İşverenden Alacaklıyız

Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen, kamu işçilerinin 1 Ocak itibarıyla “kamu işvereninden alacaklı” olduklarını belirtti. Enflasyonun artmasıyla birlikte yoksulluk ve sefaletin etkilerinin daha da arttığını dile getiren Özgen, “Sözleşme imzalanmadığı için hala 2024 yılı ücretleriyle devam ediyoruz. Bu durum işçiler arasında büyük bir talep dalgasına yol açmaktadır. Ücret ve sosyal haklar net olmadığı için sözleşmeler de imzalanamıyor. Temmuz veya Ağustos’a kadar beklemek istemiyoruz çünkü bu süreçte para değer kaybediyor ve yoksulluk derinleşiyor. Yalnızca herhangi bir durumda imzalanması değil, yoksulluğu azaltacak ve enflasyondan etkilenmeyecek ücret zammı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Türk-İş ile Gerilim

Ankara’da yapılacak eylem konusunda Türk-İş’ten onay almadıklarını belirten Tez-Koop-İş Sendikası İl Başkanı, Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı sendikaların eyleme katılma durumunun tüm başkanlarını bağlamadığını açıkladı. Türk-İş’e bağlı bir sendika olarak kendilerini meşru olmayan bir grup gibi göstermeye çalıştıklarını dile getiren başkan, Türk-İş İl Başkanının kendilerine talimat verme yetkisinin olmadığını belirtti.

Related Posts

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Lise öğrencileri aldıkları eğitimle okuldaki serada sebze yetiştiriyor

Yozgat’ın Kadışehri ilçesindeki Şehit Doğan Özpolat Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, serada sebze üreterek aldıkları eğitimi uygulama imkanı buluyor.

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.