WhatsApp’tan gelen o mesajlara sakın tıklamayın: Bilişim uzmanından kritik uyarı

Bilişim Okuryazarlığına Dair Bilinçlendirme Haftası

Bilişim okuryazarlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 1-7 Mayıs tarihleri arasında “Bilişim Haftası” kutlanmaktadır. Bu özel hafta, tüm bireylerin teknolojiyi doğru ve bilinçli bir şekilde kullanmalarını teşvik etmekte ve bilişim alanında farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi olarak kabul edilen bu hafta boyunca, çocuklardan gençlere kadar tüm bireylere dijital güvenlik, yapay zeka, siber zorbalıkla mücadele ve internet etiği gibi konularda bilişimin önemi anlatılmaktadır. Ayrıca, çevrim içi alışverişler konusunda da tüketicilere uyarılarda bulunulmaktadır.

“Sosyal Medya Düzenlemesi Özgürlük Kısıtlaması Olarak Algılanmamalı”

TBD Başkanı Altınsaat, Bilişim Haftası kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Altınsaat, teknolojinin çocuklar tarafından kötüye kullanımının önlenmesi için ailelere evde, eğitimcilere ise okullarda önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. Ayrıca, siber zorbalığın önlenmesinde teknolojinin doğru kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Altınsaat, “Türkiye Bilişim Derneği olarak okullardan gelen talepler doğrultusunda velilere, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik ayrı seminerler düzenleyerek geri dönüşler aldıklarını” ifade etti.

Sosyal medyada 16 yaş altı gençlere yönelik düzenlemeye de değinen Altınsaat, bu düzenlemenin özgürlük kısıtlaması olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Sosyal medyanın getirdiği riskleri tamamen engellemenin mümkün olmadığının altını çizen Altınsaat, çocuklara, aileler ve eğitimciler tarafından kontrol edildiğini anlatmanın önemine vurgu yaptı.

“Çevrim İçi Alışverişlerde Güvenilir Siteler Tercih Edilmeli”

Altınsaat, bilişim alanındaki farkındalığın artmasının çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılığın önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Sahte rezervasyon siteleri veya ödeme sayfaları gibi dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Vatandaşların e-posta veya WhatsApp aracılığıyla gelen linklere direk olarak gitmeden önce dikkatli olmaları gerektiğini belirten Altınsaat, çevrim içi alışverişlerde güvenilir sitelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işlem yapmadan önce sitenin yorumlarını, şikayetlerini ve memnuniyetini incelemenin riskleri minimum seviyeye düşüreceğini söyledi.

Related Posts

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Telefon ve tablet modellerinde kendi arayüzünü kullanan firma, bilgisayar işletim sistemi için sürpriz bir duyuruya imza attı. HarmonyOS işletim sisteminin bilgisayar sürümü geliyor.

Apple iPhone Mini’yi geri mi getiriyor?

Apple’ın iPhone ailesine Air ve katlanır modelleri katmayı planladığı konuşulurken gündeme şimdi de unutulmuş bir model geldi

ABD, Google’ın reklam tekelini kırmak istiyor!

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı yürüttüğü tekel davasında yeni bir aşamaya geçti. Teknoloji devinden, reklam sektöründeki birçok varlığını satması isteniyor. Mahkemenin daha önceki kararında, Google’ın bu alandaki hakimiyetinin rekabete zarar …

Casio, karbon fiber saat modelini tanıttı!

Casio, dayanıklılığıyla öne çıkan G-Shock serisine yeni bir model ekledi. MTG-B2000YBD-2A kod adıyla duyurulan saat; karbon fiber takviyeli yapısı, metal bileziği ve akıllı işlevleriyle dikkat çekiyor. Japonya’da yaklaşık 1.280 dolarlık fiyat …

Şarj aletinizden gelen sese dikkat ettiniz mi? Tehlikeyi göz ardı etmeyin

Evde sessizlik hakimken prizdeki şarj aletinizden gelen hafif bir uğultu ya da cızırtı sesi duydunuz mu? Pek çoğumuz bu sesi fark etsek bile önemsemiyoruz. Oysa uzmanlara göre bu küçük ses, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir.