CEO ücretleri, çalışanların maaşlarını 56’ya katladı

CEO Maaşları Yüzde 50 Arttı, Çalışan Ücretleri Yalnızca Yüzde 0,9 Yükseldi

Oxfam’ın yayımladığı yeni analize göre, 2024 yılında küresel CEO’ların ortalama maaşı 4,3 milyon dolara yükselerek, 2019’daki 2,9 milyon dolar seviyesine kıyasla yüzde 50 reel bir artış gösterdi. Aynı dönemde ülkelerdeki ortalama çalışan ücretleri ise yalnızca yüzde 0,9 yükseldi.

2024 yılında CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan 35 ülkedeki yaklaşık 2.000 şirketin verilerine dayanarak yapılan bu analiz, ikramiye ve hisse senedi opsiyonları da dahil olmak üzere tam yönetici ödeme paketlerinin medyan ortalamalarını yansıtmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü ise 2024 yılında reel ücretlerin yüzde 2,7 arttığını açıklarken, birçok işçinin ücretlerinin durgunlaştığını belirtti. Ücret eşitsizliği global olarak azalsa da, en zengin yüzde 10’luk kesimin gelir payının en yoksul yüzde 40’lık kesime oranla 3,4 kat daha fazla olduğu düşük gelirli ülkelerde yüksek seviyelerde devam etmektedir.

Milyarderlerin Serveti Rekor Seviyede: Saatte 23.500 Dolar

Büyük çoğunlukla büyük şirketlere ya tamamen ya da kısmen sahip olan milyarderler, geçtiğimiz yıl ortalama 206 milyar dolarlık servet edindiler. Bu da saatte 23.500 dolar kazanmalarına denk gelirken, 2023’teki küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha yüksektir.

Oxfam’ın S&P Capital IQ veri tabanı üzerinde yaptığı analiz, 82 ülkedeki 11.366 şirket arasında cinsiyete dayalı ücret farkını açıklayan şirketlerin, 2022 ile 2023 yılları arasında ortalama farkın yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilediğini göstermektedir.

Aynı analiz ayrıca, geliri 10 milyon doları geçen 45.501 şirketin bulunduğu 168 ülkede, CEO’ların cinsiyetini açıklayan şirketlerin yalnızca yüzde 7’sinden azının kadın CEO’ya sahip olduğunu ortaya koydu.

Related Posts

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Kiracılar dikkat: O işlem e-Devlet üzerinden yapılabilecek!

Emlak danışmanları, e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine kavuştu. Bu yenilikle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki işlemlerin daha güvenli hale gelmesi hedefleniyor. Sistem, dolandırıcılıkla mücadeleye de önemli katkı sağlayacak.

Lise öğrencileri aldıkları eğitimle okuldaki serada sebze yetiştiriyor

Yozgat’ın Kadışehri ilçesindeki Şehit Doğan Özpolat Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri, serada sebze üreterek aldıkları eğitimi uygulama imkanı buluyor.

Türkiye Diyarbakır’da kaya gazı üretimine başlıyor

“Kayaların içine sıkışmış petrol ve gazın yatay sondaj ve çatlatma yöntemiyle üretilmesi anlamına geliyor. Hedef, bu yıl içinde ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirebilmek. Başarılı olursak Türkiye için oyun değiştirici etkisi olan bir çalışma olacak …

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.