Virüslü domates tohumları Türkiye tarımını tehdit ediyor!

Türkiye, son 45 gün içerisinde gümrük kapılarında altı ayrı operasyonda virüslü domates tohumu tespit etti. Yakalanan örneklerin dört tanesinin Çin, bir tanesinin Tayland ve bir tanesinin Hindistan menşeli olduğu belirlendi. Yapılan analizlerde, tohumlarda “benekli mozaik virüsü” (ToMMV) ve “kahverengi buruşuk meyve virüsü” (ToBRFV) tespit edildi. Her iki virüs de ekildikleri bölgede tüm tarım ürünlerini kısa sürede yok edebilecek kapasitede bulunuyor ve tüketildiğinde insanlarda ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Önceki yıllarda ABD’de 2018’de ortaya çıkan bu virüs, sebze ve meyve üretiminde önemli düşüşlere neden olmuştu. 2021’de ise İsrail’de görülerek ülkenin seracılık faaliyetlerini neredeyse durma noktasına getirmiş, meyve-sebze ihtiyacını ithalata bağımlı hale getirmişti. 

Tarım ve Orman Bakanlığı, sınır kapılarındaki denetimleri sıkılaştırarak bu tür tehditlerin ülkeye girişini engellemek için kararlı adımlar atıyor. Ziraat mühendisleri, virüslü tohumların Türkiye’ye girişinin hayati önem taşıdığını belirterek, yerli tohum üretimine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Ziraat mühendisi Ayşegül Aslan, “Virüslü tohumların sınırlarımızda yakalanması sevindirici, ancak bu vakaların artması tarım sektörümüz için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ülke tarımını korumak adına daha fazla tedbir almamız şart” dedi.

Virüslü domates tohumlarının en büyük tehlikesinin, tohumdan yayılarak kontrol altına alınamaması olduğu bildiriliyor. Ekildiği bölgede sadece domates üretimini değil, tüm bitkileri kısa sürede yok eden bu virüs, bulaştığı toprakta beş yıl boyunca aktif kalabiliyor. Ayrıca, virüslü domateslerin tüketilmesi durumunda insanlarda yüksek dozda gribal hastalıkların görülmesi de sağlık açısından endişe yaratıyor.

Yetkililer, bu tür tohumların “verimli, kısa sürede yetişen ve uygun fiyatlı” ürünler olarak pazarlanmaya çalışıldığını belirtiyor. Ancak, bazı ziraat mühendisleri bu girişimin iyi niyetli olmadığını ve Türk tarımına yönelik bilinçli bir hareket olabileceğini iddia ediyor. Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeterli bir ülke olabilmesi için, sınır denetimlerinin ve yerli üretimin desteklenmesinin hayati önem taşıdığı vurgulanıyor.

1,5 ayda 6 defa yakalandı

15 Şubat 2025: Hindistan menşeli 110 kg domates tohumunun İstanbul Havalimanı’ndan Türkiye’ye girişi yapılmak istendi. Bakanlık ekipleri müdahalesiyle ürünler geldiği ülkeye geri gönderildi.

13 Şubat 2025: Antalya havalimanından girişi yapılmak istenen Çin menşeli 11,5 kg domates tohumunda yapılan kontrol ve alınan numunelerde Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) tespit edildi.

10 Şubat 2025: İstanbul havalimanından girişi yapılmak istenen Çin menşeli 6 kilo 901 gr domates tohumunda Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) tespiti sebebiyle mahrecine iade edildi.

10 Şubat 2025: İstanbul havalimanından girişi yapılmak istenen Tayland menşeli 8 kilo 497 gr domates tohumunda Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) tespit edildi.

23 Ocak 2025: İstanbul’dan girişi yapılmak istenen Çin menşeli 33,5 kg domates tohumunda, Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) virüsü belirlendi.

10 Ocak 2025: İstanbul’dan girişi yapılmak istenen Çin menşeli 16,2 kg domates tohumu, Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) tespiti nedeniyle mahrecine iade edildi. (Türkiye Gazetesi)

 

Related Posts

Sütaş’tan Tahsildaroğlu’na onlarca süt şirketine soruşturma!

Çiğ süt alımı, süt yemi satışı ile paketlenmiş süt ve süt ürünlerinin üretim ve satışı alanlarında faaliyet gösteren 41 teşebbüs ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği hakkında Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlattı. Rekabet …

Rekabet Kurumu’ndan süt sektörüne dev soruşturma: Çok sayıda şirket mercek altında!

Rekabet Kurumu, süt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket hakkında soruşturma başlattı.

Avrupa borsaları yükselişte: İspanya neden ters köşe?

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,3 artışla 534,96 puandan, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 yükselişle 8.572 puandan, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 kazançla 38.465 puandan işlem görüyor. İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,4 …

Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından pozitif seyir izlenirken, tarifelere ilişkin yeni gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Ticaret gerilimleri sebebiyle Asya genelinde bir …

Çalışmadan emeklilik mümkün: İsteğe bağlı sigortalılık nedir? kimler yararlanabilir, kaç yıl sürer?

SGK’nın verilerine göre 126 binden fazla kişi, isteğe bağlı sigortalılık sistemiyle emeklilik yoluna girdi. Özellikle ev kadınları ve part-time çalışanlar için büyük kolaylık sunan bu modelde, aylık en az 8.321 TL prim ödeyenler, 25 yıl sonunda Bağ-Kur statüsünde emekli olabiliyor. İşte başvuru şartları ve ödeme tablosu…

Yatırımda güvenin adı belli oldu: İşte en çok kazandıran yatırım aracı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Nisan 2025’te en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. TÜFE ve Yİ-ÜFE ile yapılan hesaplamalara göre altın, diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktı.