KOSGEB’den Sanayi Yatırımlarına Destek Çağrısı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, Yatırımcılara KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Programından Yararlanma Çağrısında Bulundu

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, üyelerine ve yatırımcılara KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Programından yararlanma çağrısında bulundu. Sanayi işletmelerinin verimliliklerini, üretim kapasitelerini ve rekabet güçlerini artırmayı hedefleyen stratejik bir destek mekanizması olarak Kapasite Geliştirme Destek Programı ilk çağrısına çıktı. Program, işletmelerin ölçek büyütme yatırımlarına, teknolojik altyapılarının geliştirilmesine ve tedarik zinciri etkinliğinin artırılmasına yönelik çözümler sunarak, ekonomik büyümeye katkıda bulunmayı amaçlıyor.

DTSO Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, son zamanlarda yüksek faizlerden dolayı finansman maliyetleri yatırımcıların en önemli sorunu haline geldiğini belirterek, “TCMB Para Politikası Kurulu tarafından son iki toplantıda 2,5’er puan indirim yapılmış olsa da yüzde 45 hala yatırıcılar için yüksek bir maliyet anlamına geliyor. Bugün yıllık yüzde 25 ile kredi imkanı olsa bekletilen sanayi yatırımlarının hızlanması kuvvetle muhtemel bir senaryo. İşte KOSGEB’in Kapasite Geliştirme Programı bu senaryoyu sanayi yatırımcılarına sunduğundan program açıklanır açıklanmaz üyelerimize bilgi verdik ve Odamızda KOSGEB Diyarbakır Müdürü ve yetkin uzmanlarının sunumuyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledik” dedi.

Programdan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin belli şartlar dahilinde yararlanabildiğini ifade eden Avşar, “NACE kodu C olan bütün imalat sanayi alanlarının yanı sıra Telekomünikasyon, Bilgisayar programlama danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bilgi hizmet faaliyetleri ile Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerini içeren sektörler destek kapsamında. Öncelikle işletmelerin Anonim ya da Limited şirket statüsünde ve hızlı büyüyen işletme olması gerekiyor. KOSGEB tanımına göre bugün için baz yıl olarak alınan 2020 bilançosunda en az 10 çalışanı olan ve sonraki 3 yıl boyunca istihdam sayısını veya net satışlarını yıllık ortalama yüzde 10 artırmış işletmeler hızlı büyüyen işletme olarak kabul ediliyor. Başvuru yapacak imalat sanayii işletmeleri Sanayi Sicil Belgesine sahip olmalı. Ayrıca başvuru yapacak bütün işletmelerden İşletme Değerlendirme Raporu (Findeks) zorunlu olarak talep ediliyor” diye konuştu.

Hızlı büyüyen işletme şartları yerine getirilemese de imalat sanayi işletmeleri için birtakım istisnaların mevcut olduğunu kaydeden Avşar, “Programa göre yararlanıcı olmak isteyen KOBİ hızlı işletme olmasa da, KOSGEB & TÜBİTAK destekli Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesini son 5 yılda başarılı olarak tamamlamış olması ya da 5746 sayılı Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi olması ya da Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip olması ya da Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet göstermesi ya da tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi bulunması durumunda başvuru yapabiliyor” şeklinde konuştu.

Destek programı kapsamında işletmelerin makine, teçhizat ve kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ile işletme sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine 20 puanlık geri ödemesiz destek sağlanacağı bilgisini paylaşan Avşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Politika faizi düştükçe bu indirim de KOSGEB Başkanlığı tarafından değerlendirilip güncellenebilecek. Bugün için 20 milyon TL tutarındaki kredide 20 puanlık faiz indirimi yaklaşık 7 milyon TL bir indirime karşılık geliyor. Tabi yatırımın uygulama süresi olan 2 yıl ödemesiz dönem olacak. Bu da yatırımcı için rahatlatıcı bir etken. Sonrasında 3’er aylık taksitler halinde 3 yıl içerisinde geri ödeme yapılacak. Bu programın en can alıcı noktası aynı zamanda faiz desteği haricinde teşvik belgesinin sunduğu imkanlardan yararlanabiliyor olmak. Halihazırda teşvik belgesi olup henüz bir harcama yapmayan ya da yeni bir teşvik belgesi almak suretiyle yeni yatırım yapmak isteyenler aynı zamanda bu programdan yararlanabilecek.”

Kapasite Geliştirme Programının bu çağrısı için son başvuru tarihinin 28 Şubat 2025 olmakla birlikte 2025 yılında haziran ve ekim aylarında yeni çağrıların açılması planlandığını belirten Avşar, “Yatırımcılar programın son başvuru tarihinden sonra yaklaşık 2 aylık bir değerlendirme sürecini de göz önünde bulundurmalı. Yatırımcılar Diyarbakır KOSGEB Müdürlüğünün yanı sıra Odamız bünyesindeki KOSGEB Temsilciliğinden ve Kaynak Geliştirme Ofisimizden destek alabilirler” dedi. – DİYARBAKIR

Related Posts

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları! (07 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,9380 liradan alınan dolar, 39,9400 liradan satılıyor. 47,0510 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0530 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 39,8360, avronun satış fiyatı ise 46,9920 lira olmuştu. Serbest …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen başkanlık edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete …

Seyyanen zam bekleyen emekli ve memurlara soğuk duş

TÜİK’in haziran ayı enflasyon verileri sonrası, emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışlar belli oldu. Temmuzda, emeklilere %16,67, memurlara ise %15,57 oranında zam yapılacak. Ancak, enflasyonun gerisinde kalan bu artışlar, beklenen refah payını sağlayamayacak gibi görünüyor. Konuyla ilgili SGK uzmanı İsa Karakaş dikkat çeken noktalara değindi.

Bankada parası olan ve kredi çekecek herkesi ilgilendiriyor! Faizler ne zaman düşecek?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında gelmesiyle birlikte gözler faizlere çevrildi. Bankalarda kredi ve mevduat faizlerinde ufak çaplı değişimler dikkat çekiyor. Peki faizler düşecek mi? Merkez Bankası’nın temmuz ayı toplantısı için öngörüler neler? İşte detaylar… 

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

AJet İstanbul’dan Şam’a ilk seferini yaptı

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’ndan (İSG) Suriye’nin başkenti Şam’a yapılan ilk sefer başarıyla icra edildi.